Josefina Charlotta Stål

 

f. 24/4 1846 i  Björnö, Virserum socken, Kalmar län.
+  26/9 1893 i Mjölsefall, Kisa sn
Föräldrar:  Jonas Peter Stål f. 31/1 1814 i Hycklinge sn.  +  10/5 1865    och Maria Margareta Christoffersdotter  f. 1/11 1806 i Horn sn.    +  31/3 1884 i Horn sn.
Hon bor med föräldrar och syskon vid Björnö i Virserum socken, Kalmar län. Fadern skrivs här som Färgare och Fabrikör.
Våren 1848 flyttar familjen till Alstermo under Södra Rås i Älghult socken, Kronobergs län. Där skrivs fadern som ägare till ett Pappersbruk och Färgeri.
Men 1857 flyttar familjen tillbaka till Virserum socken. Tyvärr finns ingen inflyttn.längd för det året i Virserum socken.
Men de hittas 1860 vid Cedersfors pappersbruk i Tuna socken, Kalmar län. Där skrivs fadern som Arrendator av pappersbruket. Det står att de 1861 flyttar till Horn socken.
Dom hittas i inflyttn.längden i Horn, men våren 1862, då hon, modern och en syster, kommer från Tuna socken i Kalmar län, till Horn socken. Det spännande är att modern skrivs som ” Förrymda Färgaren Ståls hustru ”. Det verkar alltså som att Josefina Charlottas far rymde innan de flyttade hit. Tyvärr finns det inte någon utflyttningslängd för år 1861 i Tuna socken. Det var troligen det året de tog ut flyttbetyg, och det är då de skrivs i flyttlängden.
Men modern flyttar alltså våren 1862 , med döttrarna till backstugan Lindhem under Lilla Flarka i Horn socken. Där står om fadern : ” Mannen färgeri fabrikör – Rymd ”.
Josefina Charlotta flyttar 1862 till Söderköping. Där skrivs hon under Haga 56, troligen stadsdel. Hon skrivs här som ” Mamsell ” hos Garvare Åström.
Ordet mamsell är ursprungligen en försvenskning av det franska ordet mademoiselle, för ogift kvinna. Det användes först för ogifta kvinnor i ”finare familjer”, men som inte var adel. Senare användes det mer allmänt för ogifta kvinnor, utom bland allmogen och de lägsta skikten i städerna. Och dessutom för kvinnor i typiskt kvinnliga yrken, som lärarinnor och expediter. Ordet började användas i slutet på 1700-talet och var ännu i bruk i mitten av 1900-talet.
Möjligen var hon Hushållerska eller Kokerska här.
Hösten 1864 flyttar hon tillbaka till Horn socken, och till modern och systern. Men dessa hade tidigare samma år flyttat från Lindhem till l ” Klockare Bohlet ” under Kyrkojorden. Där skrivs de under ” Kyrkokammaren ”.
Här står det i längden att fadern hade rymt från hustru och barn under vistelse i Tuna socken. Det står att han dött i Rishult , Hallands län.
Josefina Charlotta flyttar 1865 till Åby säteri i Horn socken. Här skrivs hon som Kokerska hos ägaren Kapten Westerling.
År 1870 flyttar hon en liten tid hem till modern i Kyrkokammaren, men hon flyttar strax tillbaka till Åby säteri igen.
På hösten 1872 flyttar hon till Söderö säteri i Kättilstad socken, där hon skrivs som ”mamsell”
hos arrendator J.H. Segersteen.
I nästa längd, 1873-77, står också ”hushållerska” över hennes namn.
Hon flyttar hösten 1873 till Åby säteri i Gamleby socken. Här skrivs hon som Mamsell hos ägaren Handlanden Cornelius.
Men hösten 1874 flyttar hon tillbaka till modern och systern i Kyrkdokammaren, Horn socken.
Hon stannade där till hösten 1875, då hon flyttar till Ålhult säteri i Södra Vi socken, Kalmar län. Här skrivs hon som Mamsell hos ägaren Herr Nordström.
Josefina Charlotta flyttar, hösten 1879, tillbaka till modern och systern i Kyrkokammaren. Det står att modern är ” fattig ”.
Modern och systern dör 1884, med bara några dagar emellan. Modern av ålderdom, och systern av lungsot.
Josefina Charlotta bor kvar, och sedan står det i längden att hon äger bostaden. Det finns även inneboenden där, en änka och hennes dotter.
Josefina dör 1893. I dödboken står: ” Själfmord genom hängning ”. Det står att hon då arbetade som Hushållerska i Mjölsefall , Kisa socken. Hon blev 47 år.